Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün şerhaçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak dayanıklı, esnek ve yumuşak bir kuruluşda olmalı, uz bir aromaya ve metodik yanmayı sağlayacak taliıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf sili katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 seneındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça yüce oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en hayırlı purolar olarak nitelendirilseler bile birkötü mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro deruner en uyanıklık etmesi gerekilen şey rast bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet rast bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız beğeni yada tatlılık maatteessüf kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. tamlık saklama ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve derunime hazır yapmak derunindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin ülkü nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro nem bileğerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde derunilen bir puro ülkü nem bileğerlerinde deruniliyor kabul edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede aslında bu nem bileğerleri bile kimisine gereğince gayet müsait ve derunilebilir en dört dörtlük bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan beğeni almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro derunmeyi çok severken özge bir zat bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir bedel olduğunu ve asla derunilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk nem başkalıkı beyninde gidip gelmeden bilcümle aynı nem bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğkârimi purolarına beis verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem bileğerleri neyi bileğkârtirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, yaman azalır ve derunimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça yaman artar, derunimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna hin ve deneme ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en hayırlı bedel bu ve bu bileğerde derunmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız molekül vasati 6 kamer içerisinde kârlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem verme üzerine yerleşmiş bu yol sıcaklıktan müstakil olmadığı derunin belli bir hin içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu ezgi bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca şu denli suhunet bileğkârimi olmayan ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem değeri getirmek derunin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu bedel iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek kucakı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz yüce nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hin özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in devamlı ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile alay malay tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek derunin en hayırlı tutum olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem verme özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. Akşam gündüz yada mevsim geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme derunin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde yüce nem bileğerlerinde çift taraflı çhileışarak mıhlı bir nem değeri sağlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor deruni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.