Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün taneçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak muhakkak, esnek ve tatlı bir konstrüksiyonda olmalı, balkı bir aromaya ve mazbut yanmayı katkısızlayacak yönıcı özelliğe malik olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf ak yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 seneındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey yüce miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en hayırlı purolar olarak nitelendirilseler bile biraşırı kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en nazarıitibar etmesi gerekilen şey harbi bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet harbi bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız zevk yada lezzet maatteessüf kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. birlik saklama ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve bağırsakime müheyya kullanmak bağırsakindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hengâm ülkü rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülkü puro rutubet bileğerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri arasında bağırsakilen bir puro ülkü rutubet bileğerlerinde bağırsakiliyor akseptans edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede aslında bu rutubet bileğerleri bile kimisine bakarak gayet normal ve bağırsakilebilir en mükemmel bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet bileğerlerinde purodan zevk almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken sair bir isim bu rutubet bileğerinin puroya günah edilen bir eder bulunduğunu ve asla bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk rutubet ayrımı arasında gidip gelmeden cemi aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğsorunimi purolarına beis verebilir. Böyle bir değişim yapacaksanız bunu olabilir başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize bakarak bu rutubet bileğerleri neyi bileğsoruntirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan alınan aroma artar, duman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça duman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna hengâm ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size sima en hayırlı eder bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah şey yaklaşık 6 ay içinde sorunlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 rutubet ita üzerine kurulu bu mekanizma sıcaklıktan özgür olmadığı bağırsakin belli başlı bir hengâm içinde sıcaklarda rutubet geriışı yada soğuklarda humidor içinde rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu biçim bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir başüstüneğunca çokça hararet bileğsorunimi olmayan ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 rutubet değeri tedarik etmek bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu eder iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabil çalışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek havaı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz yüce rutubet olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o hengâm sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in durmadan ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çalışmakta ve maksut rutubet değeri gelmesi iile yan yana yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en hayırlı şık olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem rutubet alıntı hem rutubet ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Gece gündüz yada zaman geçişleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde yüce rutubet bileğerlerinde çift taraflı çalışarak çakılı bir rutubet değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve birlik puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.